Vad kostar det att fixa rost på en bil?

Det enkla och tråkiga svaret är att det beror på hur mycket rost det är och vilken bil du har. Det är svårt att veta. En genomsnittlig bilfirma tar ungefär 1000 kronor i timmen för att reparera rost på bilens kaross. Det kräver oftast några timmar för att få bort rosten från din bil men det beror såklart helt på hur stor skadan är. Räkna i alla fall med att det kostar några tusenlappar. Det är tråkiga pengar att lägga på sin bil och därför kan det vara skönt att veta att det går att laga sin rost hemma. Eller ännu bättre hur man gör för att bilen inte ska rosta över huvud taget.

Varför rostar bilen?

Bilen rostar beroende på luftfuktigheten och därför beror det på var i världen du befinner dig. Tråkigt för oss som bor här uppe i kalla norden så rostar bilar mer här än på andra ställen på vårt klot. Detta för att luftfuktigheten ofta är väldigt hög på hösten och på vintern. Vinterväglaget gör också att vi är nödgade att sanda och salta våra vägar och detta leder till skador på bilens kaross i form av rost. Det bästa sättet att förhindra rost är därför att kontinuerligt se till att bilen blir tvättad. Då avlägsnar du partiklar som salt och sand och föroreningar från avgaser. De kan också ge upphov till rostskador. Det kan också vara en bra idé att när du tvättar bilen så ger du också den en kärleksfull hand med vaxning. Att ge bilen ett lager av vax gör att partiklarna som skadar din bil inte får fäste lika lätt och bilen håller sig därför i gott skick längre tid.

Laga rosten hemma

Om din bil trots tvättande och vaxning har blivit rostig så är det möjligt att reparera den hemma utan att behöva åka till en bilverkstad. Du behöver en hel del saker men det kan du köpa på en välsorterad bygghandel. Du behöver inte någon vidare kunskap i hur det är att mecka med bilar. Det lär du dig på vägen och om du har gett dig på projektet att laga din egen rost så är det troligt att du har något intresse av bilar.

Det du behöver för att kunna laga är:

  • Grundskyddsfärg. Det kallas också primer.
  • Spackel
  • Våtslipspapper
  • Slipkloss
  • Lack
  • Maskeringstejp
  • Avfettningsmedel

Det bästa är att göra detta utomhus då avfettningsmedlet kan ge upphov till en doft som kan vara omtöcknande. Det är inte särskilt bra att andas in de ångorna.
Börja med att göra rent området som ska fixas med avfettningsmedlet. Här använder du också maskeringstejpen för att avgränsa det område du ska fixa så att du inte rengör för stort område. Efter rengöring så tar du fram våtslipspappret och slipar till att det blir en fin yta. Det är viktigt att det bli en fin och framförallt jämn yta för att färgen ska fastna senare. Dessutom kommer det synas om du inte gör det ordentligt. Sedan så rengör du igen och när du känner att du har skapat den perfekta ytan så går du över till nästa steg.

Nästa steg är att lägga på grundskyddsfärgen. Pensla hela området och låt det torka för att därefter slipa lite och måla över igen. Du kan använda spackel för att det ska bli jämnt och bra. Se till att du köper spackel som är avsedd för ändamålet. Upprepa detta tills att det ser bra ut. När du är nöjd med det så lägger du till sist på lacken. Lacken som du har köpt är det som blir bilens färg så köp därför lack i samma färg och nyans som bilens övriga färg. Sedan är du klar och har gjort ett stort arbete och sparat dig själv pengar.

Billigare själv helt enkelt

Gör du det själv så är kostnaden klart lägre. Allt du behöver för att laga rosten själv är att du inhandlar sakerna som är nämnda ovan i texten. Sedan så är det bara att komma igång. Då klarar du dig på några hundralappar istället för de tusenlappar som kostar ifall du vill lämna in bilen hos verkstad. Dessutom lär du dig ett hantverk och kan stolt säga att du har fixat bilen själv.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *